شرح
به دلیل آب و هوای مناسب این شهر، سامرا انتخاب پادشاهان ساسانی برای ساخت عماراتشان بود. بعد ها سامرا که مرز ایران و روم بود به تصرف روم درآمد و مردم آن به مذهب عیسوی گرویدند. و پس از ظهور اسلام، این شهر را از رومیان جدا ساختند. اما بر اثر جنگ های متعدد، سامرا خراب شد و جمعیت آن متفرق گردیدند. در اواخر قرن دوم هجری فقط یک دیر در این محل بوده است. در دوره عباسیان، خلفای عباسی در اطراف این محل بناهای متعددی ساختند. سال221 هجری، در زمان معتصم، هشتمین خلیفه بنی عباس، شهر سامرا مرکز حکومت اسلامی شد. مجدد در قرن دهم میلادی( چهارم هجری) این شهر دوباره به زوال و نابودی دچار شد و در آن غیر از حرم عسکریین (ع) چیزی باقی نماند.
جغرافیا و آب و هوا
شهر سامرا از شرق به رودخانه دجله و کرکوک، از شمال به نینوا، از غرب به استان الانبار و از جنوب به شهر بغداد منتهی شده است. این شهر، مرکز استان صلاح الدین است. سامرا در فاصله ۱۲۴ کیلومتری بغداد واقع شده است. آب و هوای این شهر گرم و آفتابیست، میزان بارندگی نیز در آن کم می باشد.
مکان های زیارتی و مذهبی
حرم مطهر عسکریین: آرامگاه دو تن از امامان بزرگ شیعه در این شهر قرار دارد؛ امام حسن عسکری(ع) و امام علی نقی(ع). این حرم به حرم عسکریین معروف است. به جز این دو امام بزرگوار یعنی امام دهم و یازدهم، نرجس خاتون مادر امام زمان(عج)، و حکیمه خاتون دختر امام نهم یعنی محمد بن علی التقی(ع) و خواهر امام دهم علی بن محمد، نیز در این حرم به خاک سپرده شده اند. همچنین در ضلع غربی حرم عسکریین سامرا، سرداب غیبت واقع شده است. سرداب غیبت محلی است که غیبت حجت بن الحسن(عج) در آنجا آغاز شد.
مسجد جامع سامرا و مناره مولویه: مسجد جامع سامرا، بزرگترین مسجد عراق، از مساجد معروف دوره خلفای عباسی می باشد. ساخت آن به زمان متوکل عباسی بازمی گردد. از این مسجد دیواره آن با ارتفاع 10 متر و 40برج در اضلاع آن، و نیز مناره مشهور آن باقی مانده است. مناره این مسجد معروف به "المولویه" به معنای پیچاپیچ و یا پیچیده گردان، در ضلع شمالی این مسجد واقع است و به دستور متوکل عباسی ساخته شده است. ارتفاع این مناره 55 متر می باشد. برخلاف همه مناره های مساجد دنیا پلکان این مناره در بیرون و اطراف آن قرار دارد و به صورت مارپیچ و مدور در شش دور به بالای مناره می رسد. این مناره در سازمان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. این مسجد در سامرا و در نزدیکی حرم عسکریین(ع) قرار دارد.
مسجد ابودلف: مسجد ابودلف، یکی دیگر از مساجد شهر سامرای عراق می باشد. این مسجد به دست ابودلف قاسم بن عیسی، از حاکمان عباسی ساخته شده است.اکنون از این مسجد تنها ویرانه ای باقی مانده است. مسجد ابودلف در شمال شرقی سامرا و در محله المتوکلیه قرار دارد.
مرقد ابراهیم فرزند مالک اشتر: مرقد ابو نعمان ابراهیم، فرزند دلاور مالک اشتر در نزدیکی جاده قدیم سامرا-بغداد واقع است. ابراهیم فرمانده کل سپاه مختار بود. وی در زمان عبد الملک مروان، بر خلیفه وقت قیام کرد و بصره، کوفه و چندی دیگر از شهر های عراق را به تصرف درآورد. ابراهیم در جنگ با سپاه خلیفه بر آنان پیروز و با گرفتن انتقام خون شهدای کربلا نام خود را در تاریخ ماندگار ساخت. محل دقیق مرقد وی در جنوب شهر "دجیل" در 8فرسخی قرار دارد. وی در سال83ه.ق در نزدیکی مرقد فعلی خود به دست سپاهیان عبدالملک به شهادت رسید.
شهر سامرا به دلیل داشتن مکان های های مذهبی از شهر های پر اهمیت در میان شعیان می باشد.
در گالری تصاویر می توانید به ترتیب تصاویر نمای بیرون حرم مطهر عسکریین و نمای داخل حرم، مسجد جامع سامرا و مناره مولویه، مرقد ابراهیم فرزند مالک اشتر و نمای داخل حرم مطهر عسکریین و نمای بیرون حرم را مشاهده نمایید